Xiaomi Mi A2 İncelemesi Yayında! / Kamerası ve F/P Oranı İle Dikkat Çekiyor.

 

Merhaba Miui Türkiye takipçileri bu videomuzda sizlerle beraber geçtiğimiz günlerde kutusunu açtığımız Xiaomi’nin ikinci nesil Android One telefon olan Mi A2 modeline yakından bakacağız. Detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Benim de 8 aydır kullanmakta olduğum Xiaomi Mi A1 Modeli A2 Lansmanında açıklanan rakamlara göre 2017 yılında dünya çapında en çok satan 9. Telefon olmuş ve büyük bir başarı göstermişti. Gerek kamerasının vaatkar olması, fiyatına göre performansının yüzlerini güldürmesi , gerekse cihazın arkasında Google gibi bir devin olduğunu bilmek bu cihazın bu kadar satmasının ana sebeplerinden bazılarıydı diye düşünüyorum .Tabii ki her şey güllük gülistanlık değildi. Bazı güncellemeler geç verildi verilenler geri çekildi derken bazı kullanıcılar ufak çaplı sorunlar yaşadılar ancak bunları firmanın ilk android one cihaz tecrübesi olduğunu düşünerek göz ardı ediyor ve şuan Mi A2 modeline büyük umutlar ile bakıyoruz.

Hatırlayanlar illaki olacaktır. Mi A1 modeli Mi 5X modelini baz alıyordu ve aralarındaki tek fark yazılım kısmında Miui yerine her zaman en günceli en sadeliği vaad eden Android One projesinin ürünü olması sebebiyle Saf android arayüzünü kullanıyordu. Mi A2 modelinde de bu geleneğin devam ettiğini görüyoruz. Mi A2 modeli Yazılım hariç Mi 6X modelinin tıpa tıp aynısı. A2 modelinin kardeşi A2 Lite ise Redmi 6 Pro modelini baz alıyor.

Çok aşamalı bir CNC Sürecinin ardından banttan çıkan cihaz yekpare metal gövdeye sahip tıpkı selefi Mi A1 gibi. A1 modeline göre en büyük değişiklik tasarım tarafında yapılmış ve iki cihazın boyutları neredeyse aynı olmasına karşın A2 modelinde tutturulan %78lik ekran kasa oranı ile oldukça şık bir görünüm sağlanmış. Tutuş hissiyatı ağırlığı ve boyutları ile gerçekten kullanması zevkli bir telefon olmuş Mİ A2

Tasarımla başlayalım isterseniz Tasarım kısmına baktığımızda 5.99 inç büyüklüğünde 18:9 ekran formatında Full HD+ diyebileceğimiz 2160 x 1080 çözünürlüğünde bir ekran bizleri karşılıyor. Cihazın sol tarafında Çift sim kart takabilidiğimiz bir kızak bulunurken maalesef bu cihazda Mikro SD kart girişi mevcut değil. Mi A1 modeline göre geriye gidilen bir kısım olduğunu düşünüyorum. Sağ tarafta ise ses açma kısma tuşlarını ve güç tuşunu görüyoruz.

Tuşların basma hissi gayet kuvvetli herhangi bir sallanma veya boşluk hissi vermemekle beraber gayet dayanıklı görünüyor. Alt kısımda hoparlör ızgaraları ve usb type c portunu görüyorken üst kısımda ise bir adet IR Portu ve mikrofon bizleri karşılıyor. Şöyle bir bakınca ne eksik hemen gözümüze çarpıyor. Cihaz maalesef 3.5mm kulaklık girişine sahip değil. Oysa cihazın kalınlığı Kulaklık  girişine sahip selefi A1 modeliyle birebir aynı. Kullanıcıları dönüştürücü ile kullanmaya mecbur bırakmak pek kullanıcı dostu bir hareket değil.

Şimdi isterseniz cihazın tasarımını bir kenara bırakıp daha nesnel şeylerden bahsedelim İlk durağımız ise ekran olsun. Ekran NTSC Renk paletinin %85ini karşılıyor ve 1,500:1  kontrast değeri sunuyor. Ekran konusundaki deneyimlerime gelecek olursak cihazın ekranı segmentine göre gayet başarılı diyebilirim. 5.99 inçlik göreceli olarak büyük bir ekrana sahip bu cihazda dizi film gibi içeriklerin tüketimi gayet başarılı bir şekilde gerçekleşiyor .  FULL HD + olarak belirtebileceğimiz bu çözünürlükte cihazın ekranında herhangi bir pixel görmüyorsunuz ve keyifli bir şekilde cihazı kullanabiliyorsunuz. Ekranın görüş açıları IPS olması sebebiyle oldukça başarılı nereden bakarsanız bakın renklerin bozulmadığını göreceksiniz. Ekranla ilgili diğer bir detay ise güneş ışığı altındaki kullanım performansı. Telefonu öğle vakti akşam sabah günün her saati kullanmış birisi olarak ekranın Mi A1 modeline göre güneş ışığı altında biraz daha iyi görülebildiğini söyleyebilirim ancak bir Mi 8 veya diğer amiral geni seviyelerinde değil. Örneğin bir fotoğraf çekerken fotoğraftaki renk detaylarını seçemiyorsunuz. Ancak gölge bir yerde veya kapalı alanda fotoğrafa bakıp bir karar verebiliyorsunuz. Yine de Fiyatını ve segmentini göz önüne aldığımızda ekranın genel paket olarak başarılı olduğunu söyleyebilirim.  Bu arada Ekranın Gorilla Glass 5 ile korunduğunu söylemeden geçmeyelim Mi A1 modeli Gorilla glass 3 ile korunmaktaydı.

 

Donanım tarafına baktığımızda ise Mi A2 Bizleri çok şaşırtmıyor diyebilirim. Mi A1 modeline göre gelişen en önemli özelliklerden birisi olan işlemci kısmına baktığımızda Qualcomm Snapdragon 660 ı görüyoruz .Qualcomm’un son yıllarda belki de en çok sevilen hem performans hem enerji verimliliği özellikleriyle öne çıkan orta üst seviye işlemcisine Adreno 512 grafik işlem birimi eşlik ediyor ve Snapdragon 625 işlemcisinden gücünü alan A1 modelinden performans olarak farklılaşmayı başarıyor.

A2  Modeline güç veren Snapdragon 660 işlemcisine yakından bakacak olursak 2 kümeye ayrılmış 8 adet çekirdeği görmekteyiz. İlk kümede bulunan 4 adet çekirdek 2.2Ghz hızında çalışırken diğer kümede bulunan 4 çekirdek 1.8Ghz hızında çalışıyor. Böylece performans gerektiren işlerde ve genel kullanımda her çekirdek çalışmayarak enerji verimliliği sağlanmış oluyor. Mİ A2 modelinde 4 ve 6GB  olmak üzere iki farklı ram seçeneği mevcutken bu ramlar A1 modelindeki gibi  DDR 3 Değil LPDDR4X olarak sunulmuş.

Bu da daha az enerji harcayarak daha fazla bant genişliği demek ve doğrudan cihazın genel performansının ve oyun performansının A1 ile ayrışması demek. Cihazı 32 64 ve 128 GB Depolama ve 128GB Depolamayla beraber 6GB RAM Seçeneği ile alabiliyorsunuz. 32 Ve 64 GB Versiyonlarda RAM miktarı 4GB olarak sunulmuş.

İki cihaz arasındaki kas gücü farkını en çok hissettiğiniz yer oyun performansı sanırım. Xiaomi Mi a1 modelinde en düşük ayarlarda oynadığımda keyif alabildiğim PUBG Mobile oyununu A2 modelininde orta ayarlarda ve kare saniye hızı yüksek seviyede gayet akıcı bir şekilde oynayabildim. 1 saati aşan  oyun maratonunun sonunda artık cihazın iyice ısındığını ve yer yer kare atlamalarını görmek mümkün ancak oyun kalitesini bir tık aşağı çektiğinizde saatlerce bu cihazda keyifli bir şekilde bir çok oyunu oynayabilirsiniz.  Donanım kısımdaki son durağımız ise Depolama çipi oluyor. Xiaomi Mi A2 Amiral gemisi telefonlarda gördüğümüz UFS 2.1 Standardını değil MMC standardında daha düşük hızlara sahip bir depolama birimine sahip. Ancak cihazın segmenti fiyatı ve pratikte ortaya koyduğu yeterli performansı düşündüğümüzde kağıt üzerindeki rakamların aslında pek de önemli olduğunu düşünmüyorum en azından günlük kullanımda.

Xiaomi Mi A1 modelini alınabilir kılan özelliklerinin başında iyi ışık koşullarında oldukça başarılı işlere imza atan çift kamerasıydı. Ancak Onun da eksiği düşük ışık koşulları ve 5MP çözünürlüğündeki ön kamerasıydı. Mi A2 Modelinde ise Xiaomi Kamera konusunda sil baştan bir değişiklik yaparak tüm eksikleri gidermekle kalmamış yeterli olan performansı bir tık öteye taşımış. A2 modelinin ön kamerasına baktığımızda 20MP bir çözünürlüğünde Sony IMX 376 Sensörüne sahip olduğunu ve sensör boyutunun 2 mikron olduğunu görmekteyiz. Ve f/2.2 diyafram değerini görüyoruz. Ön kısımda düşük ışıkta daha iyi öz çekimler için flaş da unutulmamış.

Cihazın ön kamerası yapay zeka ile desteklenmiş ve bu sayede tek kamera olmasına rağmen oldukça başarılı portre fotoğraflara imza atabiliyorsunuz. Bu özelliği ilk olarak Google Pixel 2XL modelinde görmüştük. Pixel 2XL modeli de tek kamerasıyla çok başarılı portre fotoğraflar çekiyordu. Bu noktada yazılım ne denli önemli olduğunu görebiliyoruz. Cihazın arka kamerasına baktığımızda ise bu kısımda çok büyük güncellemelerle karşı karşıyayız. Selefi A1 modelinin arka kameradaki başarısını bir tık öteye taşıyan Mi A2 modelinde de çift kamera kurulumunu görmekteyiz aradaki tek fark Mi A1 modelinde yatay olarak yerleştirilen kameralar Mi A2 modelinde iPhone X vari bir görünüm ile dikey yerleştirilmiş. 12 Ve 20MP Çözünürlüğündeki kameralardan 12MP olanı IMX 486 Sensör kullanırken 20MP çözünürlüğündeki ikinci kamera ön kamera gibi IMX 376 sensörü üzerinde şekillenmiş. Video konusunda ise 30FPS 4K / 30FPS 1080P Kalitesinde videolar çekebiliyor. Gönül isterdi ki Full HD de 60FPS Videolar çekebilelim çünkü cihaz donanım olarak buna müsait. Bunu cihazın eksi hanesine ufak bir şekilde not düşelim. Kamera arayüzü diğer Xiaomi cihazların aynısı olan cihaz yapay zeka desteği sayesinde oldukça başarılı fotoğraflar çekebiliyor. Cihazın kamerasını kağıt üzerinde yeterince konuştuk biraz da deneyimlerimden bahsedecek olursam Mi A2 modeli kamera konusunda gerçekten oldukça başarılı segmentinin üzerinde bir performansı olduğunu ve geçtiğimiz yılların amiral gemilerine göz kırpan bir kaliteye sahip olduğunu söyleyebilirim. Mi A1 modeline göre hem detaylardaki zenginlik artmış hem dinamik renk aralığı iyileşmiş. A1 Modelinin en büyük eksisi bence düşük ışıkda kameranın yoldan çıkması ve başarısız fotoğraflara imza atmasıydı. Mİ A2 modeli ise  düşük ışık performansıyla hem selefinden hem de diğer rakiplerinden net bir şekilde ayrılıyor. F/1.75 Diyaframa sahip iki kamerası da iyi iş çıkarırken cihazın ikinci kamerası için Manuel Modda Düşük ışık kamerası ibaresi kullanılmış. Toplarlayacak olursak kullanımı gayet kolay olan kamera arayüzünu kullanarak Xiaomi Mi A2 modeliyle oldukça başarılı fotoğraflar çekmek münkün özellikle Portre modunda Mi A2 Modelinin tepeye oynadığını söylemem abartı olmayacaktır. Kamera örneklerini miuiturkiye.net ve video açıklamasında tam boyutlu olarak paylaşacağız sizler de indirip göz gezdirebilirsiniz.

Cihazın multimedya özelliklerine değinecek olursak hoparlör performansını oldukça başarılı bulduğumu söylemem gerekli. Mi a1 modeline göre baya bir gelişme gösterilmiş.

Aynı zamanda kulaklık ses çıkış gücü ise gayet yeterli seviyede kutusundan kulaklık çıkmayan telefon Xiaomi Mi Pro HD  kulaklığımı Mi 8 kadar olmasa da gayet güzel besledi ve  çok iyi kalitede müziğimi dinledim. Kulaklık çıkışı kesinlikle sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Cep telefonu konuşmalarında ise karşı tarafın sesini gayet net alabiliyorken sizin sesiniz de karşı tarafa net bir şekilde gidiyor. Kullanırken asla keşke biraz daha yüksek ses çıksa biraz daha net olsa şeklinde bir cümle kurmadım.

Gelelim yazılım kısmına aslında bi cihazda yazılım olarak pek bahsedilecek bir şey yok çünkü özelleştirmeden oldukça uzak bir arayüz ile karşı karşıyayız. Seveni de sevmeyeni de çoktur Saf Androidin. Ben Hızlı çalışması gereksiz Microsoft vb uygulamalarının bulunmayışı gibi bir çok sebep yüzünden saf androidi seven kısımdanım. Ki Android özgür bir platform olduğundan google play üzerinde bulunan on binlerce launcher dan birini kurup cihaza farklı bir hava katmak da sizin elinizde. Android 8.1 İle kutudan çıkan cihaz 2 yıl boyunca tüm güncellemeleri alacak ve daha önemlisi her ay gelen güvenlik güncellemeleri. Telefonu aldığınız andan itibaren “ acaba bir kaç ay sonra unuturlar mı “ şeklinde bir endişeniz olmuyor. Cihazın içerisinde standart google uygulamalarının yanında dosya yöneticisi geri bildirim mi kumanda gibi bazı xiaomi ye özel programlar da yüklü geliyor. Bu arada bahsetmeden geçmek istemediğim bir özellik daha var. Ayarlar bölümünde ses sekmesi altında bulunan Kulaklıklar ve ses efektleri menüsüne girdiğinizde eğer bir xiaomi kulaklık kullanıyorsanız ön tanımlı ayarlarını kullanabiliyorsunuz. Ben Mi Pro HD kulaklığımın ayarını etkinleştirdim ve gerçekten oldukça kayda değer bir kalite artışı gözlemledim. Toparlayacak olursak Mi A2 Gerçekten rakiplerinden daha sade ve çok daha hızlı bir arayüze  sahip. 6GB Ram seçeneği ile multitasking konusunda oldukça başarılı cihazın şu ana kadar teklediğine takıldığına şahit olmadım.

Batarya konusuna gelecek olursak bence bir akıllı telefonun en önemli özelliği günü çıkarıp çıkaramadığıdır. Ne kadar iyi fotoğraf çekerse çeksin ne kadar hızlı olursa olsun eğer telefon gün içerisinde şarjını tüketip kapanıyorsa o cihaz benim için eksiktir. Mi A2 modeline gelecek olduğumuzda Mi A1 modeliyle benzer bir performans aldım diyebilirim.

3000mAh bataryasını Quick Charge 3,0 ile hızlı bir şekilde doldurabildiğim cihazı sabah şarjdan full olarak çekiyor ardından 3 saat yol sırasında vapur yolcuğunda mobil veri ve %75 seviyelerinde ekran parlaklığı ile kullanıyordum.

İş yerinde ise sosyal medya ve web sitesi ağırlıklı kullanımım sırasında hep wifi kullandım. Günün sonunda 14 saatlik bir maceranın ardından eve geldiğimde genelde cihazın % 45 50 seviyelerinde pili kaldığını söyleyebilirim. Toparlamak gerekirse 14 saat şarj cihazından uzak kaldığım kullanım serüvenimde ortalama 5 – 5.5 saat ekran süresi aldım. Tabii ki bu süreler ve yüzdeler kullanıma bağlı olarak farklılık gösterebilir ancak ben cihazın rahatlıkla bir günü çıkarabileceğini düşünüyorum ancak ikinci gün için nefesi yetmeyebilir.

 

İncelemenin sonlarına doğru gelirken sizlere bir kaç eksiklikten de bahsetmek istiyorum. Cihazın NFC özelliği ve Kablosuz şarj desteği yok. Mi a1 modeli ile aynı tasarım ve benzer pil kapasitesine sahip olmasına rağmen cihazda kulaklık girişi kaldırılmış. Kutu içerisinden çıkan dönüştürücü beyaz renkte ve ben siyah kulaklık kullanıyorum. Kualklığımı Mi a2 ile kullanırken tabiri caizse  gözlerimin kanadığını belirtmeden geçmeyeceğim J Eğer A2 modelini alacaksanız kulaklığınızı beyaz almanızı öneririm veya TYPE C bir kulaklık almanız çok daha iyi bir çözüm olabilir.  Cepport tarafından KVK Teknik servis güvencesiyle satılan Xiaomi Mi A2 bu video da bizlere konuk oldu. Kendisini 1 aydır severek kullanıyorum ve kesinlikle fiyat performans harikası bir cihaz olduğunu belirtmeliyim. Lütfen kanalımıza abone olmayı videomuzu  beğenmeyi ve bizleri açıklama kısmında yazılı sosyal medya adreslerinden takip etmeyi unutmayın. Bir sonraki videoda görüşmek üzere kendinize çok iyi bakın.

 

Xiaomi Telefonlar

Blogdan Haberler