Xiaomi Mi 5s İnceleme

Merhaba Miui Türkiye takipçileri blogdaki ilk telefon inceleme yazım Xiaomi Mi 5s ile başlıyor.

Yazımızın daha akıcı olabilmesi için alt kısımda konu başlılarını içeren sekmeler bulunmaktadır.

Örneğin Donanım konusunu okumak istiyorsanız donanım yazan sekmeye tıklayınız.

[tabs type=”horizontal”]
[tabs_head]
[tab_title] Giriş [/tab_title]
[tab_title] Donanım [/tab_title]
[tab_title] Tasarım [/tab_title]
[tab_title] Kamera [/tab_title]
[tab_title] Ses – Sorunlar [/tab_title]
[tab_title] Pil [/tab_title]
[tab_title] Sonuç [/tab_title]
[/tabs_head]
[tab]
Xiaomi ülkemizde son zamanlarda gittikçe marka değeri yükselen bir firma. Firma bildiğiniz üzere paralel ithalat yöntemiyle sanal ticaret sitelerinde yer alıyor.

Peki Xiaomi neden bu kadar popüler ? Bu sorunun cevabı yüksek donanım özelliklerini uygun fiyatlarla tüketiciye sunmasından kaynaklanıyor.

Şu anda Türkiye’nin önde gelen sitelerinden birinde (16/08/2017 itibariyle ) en çok satan cihazlar sıralamasında Mi 5s bulunuyor.

Peki Mi 5s  teknik özellik olarak bizlere neler sunuyor?

Bu sorunun cevabını sonraki sekmelerde açıklamaya çalışacağım.

Telefonun öne çıkan özellikleri ve eksi yanlarını sıralayarak yazımıza başlayalım.

Telefonun Öne Çıkan Özellikleri

  • 5.15″ boyutlarında 1080p çözünürlükü IPS LCD ekran 428ppi yoğunluğa sahip
  • Snapdragon 821 çipseti
  • (2x 2.15 GHz ve 2x 1.6GHz saat hızlarına sahip ) 4 çekirdekli işlemci, Adreno 530 GPU
  • 64 GB Dahili Hafıza ve  3 GB RAM/128 GB Dahili Hafıza ve 4 GB RAM
  • 12MP çözünürlüte  f/2.0 diyaframa sahip kamera (Sony IMX378 sensörü), 4K 30fps  ve 1080p 120fps video çekimi, HDR,
  • 4MP ön kamera
  • MIUI 9 ve Android 7.0
  • Ultrasonic parmak izi okuyucu
  • 3,200 mAh çıkarılamayan Pil
  • Hızlı Şarj

Eksiklikler 

  • SD Card Desteği Yok
  • OIS (optik imaj sabitleme) desteği yok. EIS  (elektronik imaj sabitleme) desteği mevcut.
  • Pil ömrü yeterli gelmeyebilir.
  • Ekran koruyucu bulunmuyor
  • FM radyo, Kızıl ötesi

Sıradaki sekmenin konusu : Donanım 

[/tab]
[tab]

Donanım :

Telefon Qualcomm’un Snapdragon 821 çipsetini kullanıyor. Bu çipsete 4 çekirdekli (2×2.15 GHz Kryo & 2×1.6 GHz Kryo) bir işlemci ile Adreno 530 grafik işlemcisi güç veriyor.

Dahili hafıza ve Ram tarafında ise iki seçenek bulunuyor.

64 GB Dahili Hafıza ve  3 GB RAM olan modelin birde üst seviye seçeneği olan 128 GB Dahili Hafıza ve 4 GB RAM model mevcut.

Qualcomm’un şu anda en güçlü işlemcisi S835 olduğu düşünüldüğünde işlemci çoğu kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Donanım özelliklerini bir kaç test yazılımı ile değerlendirmek istiyorum. Bunlardan ilki Antutu Benchmark testi oldu.

 

Android 6 tabanlı MIUI 8 işletim sisteminde test skor 122 376 olurken , Android 7 tabanlı MIUI 9 Beta işletim sisteminde 127 666 skoruna ulaştık.

Test için 3GB Ram içeren modeli kullandığımızı hatırlatmak isterim. Aşağıdaki resimde Antutu testlerinde cihazların aldığı skorları görebilirsiniz.

Qualcomm’un Snapdragon 835 çip setli telefonların 160 000 bandını çok rahat geçtiği ve 200 000 bandına yaklaştıkları görülüyor.

Bir sonraki testimiz Basemark OS II oldu.

Bu testi MIUI 9 Beta ( Android 7.0) işletim sistemi yüklü bir cihazda yaptım. Teste skoru 2060 olarak gerçekleşti.

MIUI 9 ‘un web tarayıcı performansını görmek için Mi Browser ile HTML 5 testini yaptık.  Burada skor tablosunda karşımıza 434 değeri çıkmış oldu.

Xiaomi Mi 5s ‘de  bulunan dahili hafıza UFS 2.0 destekli ve  böylece başarılı okuma yazma hızı sunduğunu iddia ediyor. Bunun doğru olup olmadığını anlamak için Androbench 5 testi uyguluyoruz. Test sonuçlarında görüleceği üzere sonuçlar son kullanıcı için yeterli düzeyde.

[/tab]
[tab]

Tasarım ve Malzeme kalitesi :

Tasarım bölümümde telefonların malzeme kalitesi ve genel dizaynlarını inceleyeceğiz.

Öncelikle Mi 5S’in renk seçeneklerine bir göz atalım

Mi 5s Koyu gri, Beyaz , Pembe ve altın renk seçenekleri ile geliyor. Koyu gri renk dışındaki tüm renk seçeneklerinde ön taraf beyaz renge sahip.

Koyu gri renkte ise ön kısım siyah renkte geliyor.

Arka bölümde metal malzeme tercih edilirken ön kısım ekran ve butonlardan oluşuyor diyebiliriz. Arka kısımda anten güçlendirme çizgileri mevcut.

Telefonun sağ kısmında ses butonları ve güç butonu mevcut. Cihazda herhangi fiziksel bir kamera butonu bulunmuyor. Yukarıdaki resimde arka yüzde kamera ve hemen yanında çift led flaşı görebilirsiniz.

Sol kısımda ise sadece sim yuvası bulunuyor. Sim yuvasına iki adet nano sim takabiliyoruz. Bu yuvalara sdcard takma şansımız ise yok. Bu yüzden 64GB yada 128GB depolama seçeneklerini hafıza ihtiyacınıza göre karar vermelisiniz.

Telefonun ön yüzünde ahize,ön kamera,bildirim ışığı bulunuyor. Alt kısımıda ultrasonic parmak izi okuyucu  ve fiziksel butonlar bulunuyor. Tuşların titreşimini ayarlardan kapatmamız mümkün. tuşların olduğu kısım aydınlatmaya sahip.

Telefonun üst kısmında ise bizi 3,5mm kulaklık girişi karşılıyor. Biliyorsunuz bu giriş Mi6 ile birlikte tarih oldu. Bu yüzden bir nimet olduğunu unutmayın.

Alt kısıma baktığımızda stereo hoparlör olduğunu düşünüyorsunuz ama telefonda mono hoparlör var .  Hoparlörün ses düzeyi bence çok iyi değil. Ayrıca Usb type-c girişi de yine telefonun alt kısmında bulunuyor.

Telefonun kutu içeriğinden Hızlı şarj cihazı,sim iğnesi,usb-c kablosu geliyor. Ben delta garantili bir ürün aldığım için şarj cihazının dönüştürücüsü de kutuya eklenmişti.

Telefon 5.15″ boyutlarında Full HD (1920×1080) çözünürlükte 428 ppi yoğunluğa sahip bir IPS LCD ekran kullanılmış. Telefon ekranı 600 nit parlaklığa sahip ve güneşli ortamlarda gayet başarılı bir görüntü veriyor.

Ekran koruması hakkında herhangi bilgi ise verilmiş değil. Bazı kaynaklarda Gorilla Glass 4 var olduğu söylense de bu konuda Xiaomi  yada Gorilla Glass web sitelerinde resmi bir ifade bulamadım.

Telefonun akıllı kılıf özelliğine değinmek istiyorum. Bu kılıf yaklaşık 50 TL civarında bir fiyat ile Aliexpress üzerinde alınabiliyor.

Siyah , mavi ve altın rengi seçenekleri mevcut. Akıllı kılıfın malzemesi baya güzel ve kaliteli. Bu akıllı kılıf ile neler yapabiliyoruz ?

  • Gelen çağrıları yanıtlayabilme
  • Saati ve telefonun şarj durumunu görebilme.
  • Gelen mesaj ve cevapsız arama sayısını görebilme

Tabi bunlardan en önemli ve işlevsel olanı çağrıları cevaplayabilme olsa gerek.

[/tab]

[tab]
Kamera :

Xiaomi telefonların eleştirildiği en büyük konu Kamera performansı olmuştur. Peki Çinli üretici Mi 5S ile bu konuyu çözebilmiş mi?

Öncelikle kamera özelliklerine bir göz atalım.

Ana kamera 12 MP çözünürlüğe sahip f2.0 diyafram değerine sahip. Bildiğiniz üzere kameralarda önemli olan MP değeri değil ışığın üzerine düştüğü sensörün boyutudur.

Sensör boyutu ne kadar büyükse o kadar fazla ışık toplayacak bu da resim kalitesine olumlu etki yapacaktır.

Mi 5S de kullanılan Sony IMX378 sensörü Google Pixel’de karşımıza çıkıyor. Genel anlamda başarılı işler çıkaran sensörün düşük ışık koşullarında bu fiyata aralığı için iyi bir iş çıkardığını söyleyebiliriz.

[foogallery id=”2031″]

Fotoğrafların detaylı özelliklerine ulaşamak için flickr sayfamdaki Mi 5s İnceleme galerisine göz atabilirsiniz.

Peki Mi 5s video performansı nasıl? Aşağıdaki video bu konuda sizlere fikir verecektir.

Gece çekimlerine ise iso değerlerini yukarı çektiğimizde günü kurtaracak fotoğraflar elde ediyoruz. Gece fotoğrafları ve video çekimi için Ahmet ve Vesim Beylere teşekkür ediyorum.

[foogallery id=”2052″]

Ön kamera özelliklerine de kısaca göz atalım. 4 MP boyutlarında  f/2.0 diyafram değerine sahip kamera  1/3″ sensör büyüklüğüne sahip. Ön kamera 1080p çözünürlükte 30fps video kayıt desteğine sahip.

[foogallery id=”2064″]

Ön kamera ile çekilen video örneğini aşağıda izleyebilirsiniz.

Gece çekim video çekimine de göz atalım. Gece video çekiminde İbrahim Beye katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

https://youtu.be/TujBR7oblAY

[/tab]

[tab]
Ses-Kronik Sorunlar

Mi 5s kutu içeriğinden bildiğiniz üzere kulaklık çıkmıyor. Ses konusunda çok büyük beklentileriniz varsa Mi 5s sizi yarı yolda bırakabilir. Xiaomi Mi 5S de ses çıkışını güçlendirmek için herhangi bir önlem almamış.

Urbanears kulaklıklar ile yaptığım testlerde ses düzeyleri bana düşük geldi.

Peki bunun çözümü yok mu ? Elbette bir şekilde ses düzeyini artırmanız mümkün. Dolby Atmos gibi uygulamaları trwp ile yükleyerek bunu çözmeniz mümkün.

Mi 5s almadan önce araştırdığımda karşıma iki adet kronik sorun çıktı.

1- Band 20 desteği olmaması: Bildiğiniz üzere Vodafone 4,5G (LTE) bağlantısı için Band 20 (800Mhz) frekansını kullanıyor. Diğer operatör kullanıcıları için Mi 5s herhangi bir sorun yok .

Miui 8 ile yaptığım daha önceki testlerde Band 20 gerçekten çok düşük değerler veriyordu. Cihazı 3G öncelikli olarak kullanmaktan başka bir çözüm yoktu.

Fakat Miui 9 Beta sürümü ile yaptığım testlerde durum biraz değişti.

Gördüğünüz üzere 4.5 G testlerinde şu an için bir sorun görünmüyor. Ankara merkez meydanlarında 65 Mbit bağlantı hızına ulaşırken, merkezi olmayan lokasyonlarda 20 Mbit seviyelerine düşüş söz konusu. Buda operatör politikalarının bir sonucu diyebiliriz.

2- Parmak İzi Okuyucu: Çinli üretici Mi 5S de kendine ait ultrasonic bir parmak izi okuyucu sensörü kullanmış. Parmak izi okuyucu başarılı ama yazılımsal olarak sorunlar mevcut. Miui 8 üzerindeki denemelerimde global romlarda parmak izini okurken sıkıntılar ile karşılaşmıştım. Miui 9 Beta sürümünde ise parmak izi okuyucu gayet hızlı ve kararlı çalışıyor.

Bunun dışında bazen telefonda sıcaklık artışları oluyor. Ama çok nadir karşılaşılan bir durum olduğunu da ifade etmek isterim.

[/tab]

[tab]
Pil :

Xiaomi Mi 5S 3200 mAH  çıkarılamayan bir batarya ile geliyor. Cihaz hızlı batarya şarj özelliği (Quick Charge 3.0) desteğine sahip.

Kutu içerisinden çıkan şarj aleti ile yaklaşık olarak 1 saat 45 dakikada tam dolu hale geliyor.

Bu pil kapasitesinin günlük hayatta bize neler sunduğunu anlamak için PC Mark Work 2.0 testini kullandık. Testte ekran parlaklığı 200 nit olarak ayarlanmıştır.

Bu testte cihazda şu işlemler uygulanıyor.

1- İnternette gezinme

2- Fotoğraf düzenleme

3- Video Düzenleme

4- PDF gösterme ve yazı düzenleme

5- Data işlemleri (csv,json,xml vb.)

Testler için 5-6 saatlik bir süre geçiyor.

Mi 5S  PCMark Pil testinden 8 saat 26 dakikalık bir skor ile ayrıldı. Üstteki tabloda Redmi Note 4 ve Mi 6’nın yaklaşık 10,5 saatlik bir skor elde ettiği düşünülürse Mi 5S’in ortalama bir performans çıkardığını söyleyebiliriz.

Mi 5S’in genel kullanımda 1 günü zor çıkaracağını söylemek yanlış olmaz. Ama hızlı şarj özelliği ile bu durumu kurtarıyor.

[/tab]

[tab]

Sonuç:

Daha önce  5.7″ ve 6″ boyutlarında büyük ekran kullanan birisi olarak kafamdaki soru “Bu telefon bana küçük gelir mi?” olmuştu. Fakat telefon tek el kullanımıyla beğenimi kazandı.

Cihaz üst seviyede donanım özellikleri arayanlar için şu anda önerebileceğimiz ilk telefon oluyor. Kamera konusunda ise üst düzey arayış içinde olanları odaklama konusunda mutlu etmeyebilir. Fakat çoğu kullanıcı için tatmin edici olacaktır.

Ses konusunda ise çok beklentiniz olmasın. Telefon günü kurtarıyor. Bu konuda Dolby Atmos yükleyerek ses seviyesini yukarı çekmeniz mümkün. Ama Xiaomi neden ses yükseltici çip kullanmamış bunu anlamak zor. Bu hatalarını Mi 5X modelinde gidermeleri de gelecek için umut verici.

Pil konusunda telefon kendinden beklenen performansa yaklaşıyor. Ama Redmi Note serilerindeki muazzam pil ömrünü beklemek hata olur. Yoğun kullanımda 1 günü çıkarmayı lütfen beklemeyin.

[taq_review] [/tab]

[/tabs]

 

 

 

Xiaomi Telefonlar

Blogdan Haberler