Bluetooth Versiyonları.

Bluetooth nedir? Tarihçesini öğrenelim

2020 yılına girdik ve biz normal hayatımıza devam ederken farketmesekte teknoloji her gün gelişmeye devam ediyor. Bu gelişen teknolojilerden birisi ise Bluetooth teknolojisidir. Bugünkü konumuzda Bluetooth ile ilgili konuları ele alacağız.

Bluetooth ismi eski Danimarka kralı Harald Blatand’ın adından esinlenerek konulmuş bir isimdir ve Türkçe karşılığı mavi diş’tir. WPAN (Wireless Personal Area Network) standardı üzerine bünyesinde geliştirilen, kablosuz bağlantı şekli olan Radyo Frekansı teknolojisidir (Radio Frekans Technology ‘R.F.T.’). 2.4GHz ISM bandı (Industrial Scientific Medical Band), IEEE 802.11 ve IEEE 802.15 radyo bantları üzerinde oluşturulan Kişisel Alan Ağları (Personal Area Network ‘PANs’) ile veri iletişiminin gerçekleştirilebildiği yeni nesil kablosuz veri iletişim/transferi teknolojisi standardıdır.

  Bilindiği üzere Bluetooth teknoljisi; cep telefonu ,bilgisayar , PDA ve Dijital Kamera gibi birçok elektronik cihazı kısa dalga radyo sinyalleri kullanarak dar band aralıkları aracılığı ile birbirine bağlar ve veri transferinin gerçekleşmesini sağlar. Kablo bağlantısını ortada kaldıran Bluetooth, bilgisayar, çevre birimleri, ve diğer cihazların birbirleri ile kablo bağlantısı olmadan görüş doğrultusu dışında bile olsalar haberleşmelerine olanak sağlar.

 

  1. Bluetooth Versiyonları Nelerdir?

İlk kez 1994 yılında Ericsson tarafından icat edilen Bluetooth bugün Special Interest Group (SIG) tarafından yönetiliyor ve günümüzde en sık kullanıldığı alanların başında kablosuz kulaklıklar ve fareler gelmekte. RS-232 veri kablolarına bir kablosuz alternatif olması için geliştirilen Bluetooth icat edildiği zamanlarda verinin seri haberleşme ile iletilmesinde bir standart durumundaydı. Her ne kadar bu standart 1994’de geliştirilmiş olsa da ilk Bluetooth versiyonunun resmi olarak yayınlanması 4 yıl sonrasını bulacaktı.

Bluetooth 1.x

Bluetooth v1.0 ve v1.0B beraberinde bazı sorunlarla ortaya çıkmıştı. Uyumluluk problemleri yaşanıyordu ve günümüz standartları ile kıyaslandığında 1 Mbps gibi oldukça yavaş bir veri iletim hızına sahipti. Bluetooth v1.0’a bugün artık yalnızca kendine müzede yer bulmuş cihazlarda rastlayabilirsiniz.

Bluetooth 2.x

Birinci jenerasyon Bluetooth’un üzerinde yapılan birkaç revizyonun ardından, Bluetooth Special Interest Group 2004 yılında Bluetooth v2.0’ı yayınladı. Kendisi Enchanced Data Rate (EDR) adında ilk kez saniyede 3 Mbit veri hızına ulaşılmasını sağlayan bir teknolojiye sahipti. Bluetooth 2.0 günümüzde en çok kullanılan Bluetooth versiyonları arasında yer alıyor ve bazı yeni cihazlarda rastlanmaya devam ediyor.

Bluetooth 3.x

2009 yılında SIG Bluetooth v3.0 ile çağ atlayacaktı. Teknoloji HS yani High-Speed (Yüksek Hız) denilen bir veri transfer teknoloji ile duyuruldu ve bu Bluetooth 3.0’ın teorik olarak saniyede 24 Mbit hızda veri aktarabilmesine imkan veriyordu. High-Speed teknolojisi Bluetooth’un ilk kez, tıpkı Wi-Fi cihazları gibi, alternatif bir radyo üzerinden çalışabilmesini sağladı. Diğer önemli iyileştirmeler arasında ise Enchanced Retransmission Mode’un (ERTM) tanıtılması ile Bluetooth profil bilgisinin aktarımında alternatif MAC ve PHY kullanımları göze çarpmaktaydı.

Bluetooth 4.x

2010 yılında ise Bluetooth v4.0 ilk kez duyuruldu ve bu versiyon ile Low Energy (LE) denilen düşük enerjili cihazlardan veri toplanmasını sağlayan yeni bir özelliğin hayatımıza girmesini sağladı. Bu özellik sayesinde fitness, sağlık, güvenlik ve ev eğlencesi gibi ürünleri kapsayan sektörlerde önemli gelişmeler yaşandı. Bluetooth Smart adıyla da bilinen bu versiyon önceki sürümlerle benzer veri aktarım mesafesini sunarken daha az güç tüketimini ve dolasıyla bugünkü giyilebilir teknolojinin ilk adımlarının atılmasını sağladı.

Devamında yapılan revizyonlar ile 4.1 ve 4.2 sürümlerine ulaşıldı. Bu sürümler ile daha çok güvenlik ve gizlilik üzerine odaklanılırken LTE desteği ve toplu veri aktarım oranı gibi noktalarda iyileştirmeler yapıldı.

Bluetooth 5.x

2016 yılında duyurulmuştur. Önceki nesil Bluetooth 4.2 ile karşılaştırıldığında, Bluetooth 5.0 daha uzun iletim mesafesine ve daha hızlı bir hıza sahiptir. Teorik olarak etkili mesafe, 300 metredir; bu, tüm ailedeki veya tüm ofisdeki mobil cihazların dengeli bir şekilde bağlanabileceği anlamına gelir. En hızlı 2Mbps, Bluetooth cihazlarını daha hızlı yanıt veren ve daha yüksek performansa sahip olma olasılığını artırıyor. Buna ek olarak, aynı zamanda, Bluetooth’un standart bir IoT uygulaması olarak kullanımını daha güçlü kılan, ticari Bluetooth için daha iyi beklentiler getirebilecek veri aktarımını büyük ölçüde geliştirir.

Daha henüz resmi olarak çıkmamasına rağmen duyurulan Bluetooth 5.1, konumunuzu net şekilde belirleyecek. Bluetooth Special Interest Group tarafından duyurulan Bluetooth 5.1 teknolojisi, pozisyonlara dayalı yeni teknolojilerle, konumlandırma konusunda büyük yenilikler getiriyor.

Bluetooth 5.1′ e sahip Xiaomi Telefonları

– Mi 10
– Mi 10 Pro
– Redmi K30 Pro
– Redmi K30 Pro Zoom Edition

Xiaomi Telefonlar

Blogdan Haberler