32 bit ve 64 bit işletim sistemleri arasındaki farklar.

32 bit ve 64 bit terimleri bir bilgisayarın işlemcisinin (CPU) bilgileri işleme şekilleriyle ilgilidir. Windows’un 32 bit ve 64 bit sürümleri sırasıyla 32 bit ve 64 bit işlemciye sahip bilgisayarlar için tasarlanmıştır.

Windows’un 64 bit sürümü 32 bit sürümüne nazaran daha fazla bellek kullanımına sebep olur. Bu da performansı olumsuz yönde etkiler. O yüzden bilgisayarınızın performansına göre 32 bit veya 64 bit işletim sistemi seçmenizde fayda var. Mesela sahip olduğunuz RAM 4GB ve altıysa 32 bit sistem kullanmalısınız. Eğer üstüyse 64 bit kullanmanızda bir sakınca yoktur ki bu sisteminizin performansını da olumlu yönde etkiler.

Peki sisteminizin 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunu nerden anlarsınız? Bunu anlamanın iki basit yolu var. Biri Denetim Masası » Sistem yolunu kullanmak. İkincisi ise Başlat » R tuş kombinasyonlarını kullanmak.

Teknik açıdan 32 bit ve 64 bit farkını anlatmak gerekirse durum şöyle özetlenebilir;

  • 32 bit sistemi sadece 4GB RAM’e kadar kullanabilirsiniz. 4GB üstü RAM için 64 bit sistem kullanılmalıdır.
  • 64 bit işletim sisteminde tüm işaretçiler 8 bayt yerine 4 bayt alır. 64 bit sistemde bu da 30% performans artışına yakın bir değere karşılık gelir.
  • 4GB RAM’e sahip olsanız bile birçok 32 bit işletim sistemi, çalışan yazılımların sadece 2GB’a kadar kullanmalarına izin verir. Kalan 2GB işletim sistemi ise uygulamalar ve sürücülerle data paylaşımı için rezerve edilir.

32 bit 64 bit farkını kullanıcı açısından değerlendirmek gerekirse;

  • Uygulama hızı 64 bit de 32 bit’e göre daha hızlıdır. Uygulamanın da 64 bit desteğinin olması gerekir, pek çok kullanıcı bu hız farkına varamayabilir. Fakat bu fark sistemi rahatlatmaya yeter.
  • Video, fotoğraf gibi büyük boyutlu dosyalarla işlem yapıyorsanız iyi bir RAM’e ihtiyacınız olacağından 32 bit yerine 64 bit sistem seçmelisiniz.
  • Bazı donanımlar 64 bit sürücüsüne sahip değildir. Anakartın ve işlemcinin 64 bit olması yeterli olmayabilir ilave donanımlar için 64 bit sürücüsü var mı diye kontrol edilmelidir. Bunu zaten 64 bit bir işletim sistemi CD/DVD’si taktığınızda anlayabilirsiniz. Desteklemiyorsa uyarı verecektir.

Not : 32 bit, x86 olarak da anılabilir. 64 bit işletim sistemlerindeki Program Files klasörünün yanında Program Dosyaları (x86) adında farklı bir klasörün bulunmasının nedeni de budur. Bu klasörün içinde 64 bit işletim sisteminde bulunan 32 bit destekli yazılımlar bulunur.

Bitler nelerdir?

32 Bit - 64 Bit systems Explained

İşlemcideki bit sayısı, işlediği veri türlerinin boyutunu ve kayıt defterinin boyutunu belirtir. Basitçe söylemek gerekirse, 64 bit işlemci bir kerede daha fazla veri işleyebildiğinden 32 bit işlemciden daha yeteneklidir. 64 bit işlemci, bellek adresleri de dahil olmak üzere daha fazla hesaplama değeri depolayabilir, bu da 32 bit işlemciden dört milyar kat daha fazla fiziksel belleğe erişebileceği anlamına gelir.

Tahriçesi ;

 

32 Bit - 64 Bit systems Explained

32 Bit için;

32 bit işlemci, 1990’ların başına kadar tüm bilgisayarlarda kullanılan birincil işlemciydi. Intel Pentium işlemciler ve ilk AMD işlemciler 32 bit işlemcilerdi. 32 bit işlemcili bir bilgisayardaki işletim sistemi ve yazılım da 32 bit tabanlıdır, çünkü 32 bit genişliğindeki veri birimleriyle çalışırlar. Windows 95, 98 ve XP, 32-bit işlemcili bilgisayarlarda yaygın olan 32-bit işletim sistemleridir.

64 Bit için;

64 bit bilgisayar, IBM’in IBM 7030 Stretch süper bilgisayarını yarattığı 1961’den beri var. Ancak, 2000’li yılların başına kadar ev bilgisayarlarında kullanılmamıştır. Microsoft, 64 bit işlemcili bilgisayarlarda kullanılmak üzere Windows XP’nin 64 bit sürümünü yayımladı. Windows Vista, Windows 7 ve Windows 8 de 64 bit sürümleriyle geliyor. 64 bit tabanlı 64 bit bir bilgisayarda çalışacak şekilde tasarlanmış, 64 bit genişliğindeki veri birimleriyle çalışacakları başka yazılımlar da geliştirilmiştir.

32 bit ve 64 bit CPU arasındaki farklar;

  • 32 bit işlemciler ile 64 bit işlemciler arasındaki büyük fark, gerçekleştirebilecekleri saniye başına hesaplama sayısıdır ve bu da görevleri tamamlama hızını etkiler. 64-bit işlemciler, ev bilgisayarları için çift çekirdekli, dört çekirdekli, altı çekirdekli ve sekiz çekirdekli sürümlerde kullanılabilir. Birden fazla çekirdek, işlem gücünü artırabilen ve bilgisayarın daha hızlı çalışmasına yardımcı olabilecek saniyede artan sayıda hesaplamaya izin verir. Düzgün çalışması için birçok hesaplama gerektiren yazılım programları, çoğunlukla çok çekirdekli 64 bit işlemcilerde daha hızlı ve daha verimli çalışabilir.
  • 32 bit işlemciler ile 64 bit işlemciler arasındaki bir diğer büyük fark, desteklenen maksimum bellek miktarıdır (RAM). 32 bit bilgisayarlar maksimum 3-4 GB belleği desteklerken, 64 bit bilgisayarlar 4 GB üzerindeki bellek miktarlarını destekleyebilir. Bu özellik, grafik tasarım, mühendislik ve video düzenlemede kullanılan yazılım programları için önemlidir, çünkü bu programlar görüntülerini oluşturmak için birçok hesaplama yapmak zorundadır.
  • Sonunda, 64 bit işlemciler ev bilgisayarlarında giderek daha yaygın hale geliyor. Çoğu üretici, daha ucuz fiyatlar nedeniyle ve artık daha fazla kullanıcı 64 bit işletim sistemleri ve programları kullandığından 64 bit işlemcili bilgisayarlar üretmektedir. Bilgisayar parçaları perakendecileri daha az ve daha az 32 bit işlemci sunuyor ve yakında hiç sunmayabilir.

Hangi 32 bit ve 64 bit kombinasyonları uyumludur ve birlikte çalışır?

  • Genel kural, 32-bit’in daha düşük seviye 64-bit bir bileşende çalışması, ancak 64-bit’in daha düşük seviye 32-bit bir bileşende çalışmamasıdır:
  • 32 bit işletim sistemi 32 bit veya 64 bit işlemci üzerinde sorunsuz çalışır.
  • 32-bit bir uygulama 32-bit veya 64-bit işletim sisteminde sorunsuz çalışacaktır.
  • Ancak 64 bit uygulama yalnızca 64 bit işletim sisteminde çalışır ve 64 bit işletim sistemi yalnızca 64 bit işletim sisteminde çalışır.

Cihazımın Bit sürümünü nasıl kontrol edebilirim:

Her tür işletim sistemi ve cihaz için getirme ayrıntıları değişiyordu. Cihazınızı nasıl kontrol edeceğinizle ilgili ayrıntılar aşağıdadır –

Windows PC:

Git Çalıştır (Windows + R) – “cmd” yazın – “wmic os get osarchitecture” yazın. Ne kadar işletim sistemi u çalıştığını göreceksiniz.

32 Bit - 64 Bit systems Explained

Linux PC:

Komut penceresini aç (Alt + Ctrl + T) – ”file / sbin / init“ yazın.

32 Bit - 64 Bit systems Explained

Mac os işletim sistemi:

Terminali Aç – “sysctl hw | grep 64bit“ yazın – Sonuç 1 ise, cihaz 64 Bittir.

32 Bit - 64 Bit systems Explained

Mobil cihazlar :

AnTuTu Benchmark‘ı yükleyin   – “Bilgi“ sekmesine tıklayın – Android Sürümünü Kontrol Edin.

32 Bit - 64 Bit systems Explained

Sonuç olarak ;

İkisi arasındaki en önemli fark, 32 bit işlemcilerin sınırlı miktarda RAM (Windows, 4GB veya daha düşük sürümlerde) işleyebilmeleri ve 64 bit işlemcilerin çok daha fazlasını kullanabilmeleridir. Tabii ki, bunu başarmak için, işletim sisteminizin de belleğe daha fazla erişim sağlamak için tasarlanması gerekir. Bu Microsoft sayfası, Windows’un birden çok sürümü için bellek sınırlamalarını çalıştırır.

Xiaomi Telefonlar

Blogdan Haberler