Merhaba Arkadaşlar ,
Bugünkü konumuzda Always On Display / AOD (Sürekli açık ekran) özelliğini detaylı bir şekilde anlatacağım.
Always On Display uygulaması, Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda, açma tuşuna basmadan bildirimler almayı sağlayan siyah ekrana verilen isimdir. Şarj ömrünün uzun olması bakımından bu özelliğin var olması önemli ölçüde fark yaratmaktadır. Always On Display’in ortaya çıkması, Amoled özelliğine sahip ekranlarla beraber olmuştur. Amoled ekranda bulunan her piksel kendi aydınlatmasına sahiptir ve kullanılmadığında kapanır.
Uygulama sayesinde telefon cihazı gün içinde sadece %1 ile %5 arası şarj harcıyor. Pil ömrünü uzatmak bakımından çok büyük katkı sağlıyor. Uygulama aktifken, siyah ekranda bütün pikselleri kullanmaz. Bu özellik, uzun vadede telefonun ömrünü uzatır. Siyah ekranda çalışırken piksel kaydırarak ekranda iz kalmasına engel oluyor. Uygulamanın faydaları sayesinde telefon kullanımı daha kullanışlı hale gelir
İlk olarak LG G5 ile gelen bu teknoloji Samsung cihazlarda da kullanılmaya başlandı. Şimdi ise çoğu Xiaomi telefonlarında da bu teknoloji kullanılıyor.
Always on Display nasıl açılır?
Ortam ekranını, MIUI 11 sürümü ile aşağıdaki adımları takip ederek aktif hale getirebilirsiniz.
BU AYAR BENDE YOK?
Eğer telefonunuzun sürümü güncel değilse bulamayabilirsiniz. Ya da telefonunuzun ekranı LCD panel olduğu içindir.
LCD Panelli telefonlarda AOD neden çalışmaz?
Aslında Always On Display / AOD (Sürekli açık ekran) şu anki güncel tüm telefonlarda aktif olarak çalışabilir. Fakat LCD panellerde OLED / AMOLED panellerdeki gibi her piksel ayrı yanmaz. Tüm pikseller kullanılacağı içinde şarjı hızlı sömürür ve batarya sağlığını hızlı düşürür. Bu diğer markalarda farklılık gösterse de, Xiaomi’ nin hiçbir LCD panelli telefonunda Always on Display uygulaması aktif halde bulunmuyor. Bir diğer sorun ise AOD’ un ekranın sürekli belli yerlerinde çıktığı için “Ghost Screen (Hayalet Ekran.)” sorununu oluşturur.
Üreticilerin bu Ghost Screen’ e karşı üreticilerin almış olduğu bir yöntem var. Bizler fark etmesek de görüntü ekran üzerinde piksel bazlı hareket etmektedir. Bu durum da aynı noktada sürekli bir görüntü oluşumunu engellediği gibi “Ekran yanığı” ve “Ghost Screen” gibi durumların oluşmasını da engeller.
Always on Display’ e sahip Xiaomi telefonları
- MI 8 / MI 8 PRO / MI 8 SE / MI 8 EE
- MI MIX 3 / MI MIX 3 PME / MI MIX 3 5G
- MI 9 / MI 9 LITE / MI 9 PRO / MI 9 PRO 5G / MI 9 SE / MI 9 EE
- MI 9T / MI 9T PRO
- K20 / K20 PRO / K20 PREMIUM PRO
- MI CC9 / MI CC9e / MI CC9 ME / MI CC9 PRO / MI CC9 PPE
- MI NOTE 10 / MI NOTE 10 PRO
- MI 10 / MI 10 PRO
- K30 PRO / K30 PRO ZE
|