Xiaomi Black Shark

2018 yılı Nisan ayı içerisinde Xiaomi tarafından finanse edilen ilk oyun telefonu Black Shark, Pekin’de yapılan etkinlikle tanıtıldı. Xiaomi tarafından finanse edilmiş diyoruz çünkü bu model direk olarak Xiaomi tarafında üretilmiyor. Oyun ve oyuncu ürünleri üzerine uzmanlaşmış bir şirket olan Black Shark Company tarafından Xiaomi’nin finansmanı ile üretilen model Xiaomi Black Shark olarak adlandırıldı.

Temel Özellikler

  • Ekran : 5,99 inç 2160×1080 piksel IPS
  • İşlemci :  Snapdragon 845 RAM 6 GB / 8 GB RAM
  • Dahili hafıza : 64 GB / 128 GB
  • İşletim sistemi :  Android Oreo
  • Arka kamera : 12 + 20 megapiksel F1.75
  • Ön kamera : 20 megapiksel F2.2
  • Pil : 4.000 mAh
  • Boyutlar : 161.6 x 75.4 x 5.1mm
  • Ağırlık : 190 gram

Black shark, Xiaomi telefonlardan alışık olduğumuz üzere sade bir kutu tasarımı ile geliyor. Kutunun üst bölümden bir S logosu bulunurken yan bölümlerde ise Black shark yazdığını görüyoruz. Kutunun arka bölümünde cihazın teknik detaylarının bulunduğu bir etiket yer alıyor.

Kutuyu açtığımızda bizleri öncelikle “You’re Gamer, Let’s Shark!” yazılı bir kart karşılıyor. Hemen altında telefonumuzun kendisi yer alırken diğer bir kutu içinde Black Shark için yine özel olarak dizayn edilmiş bir kılıf ve bir adet ekran koruyucu çıkıyor. Ayrıca her zaman olduğu gibi bir kullanım kılavuzu kutumuzun içinde bulunuyor. Alt bölümde ise bir adet USB Type – C bağlantı kablosu ve şarj adaptörü mevcut. Kutu içerisinden çıkmasını beklediğimiz ama çıkmayan ve bizi hayal kırıklığına uğratan ise Type-C bağlantı noktasından 3.5mm jack girişine çevirecek olan aparatın bulunmaması oluyor.


Tasarım anlamında ise bu cihazın şimdiye kadar üretilmiş olan herhangi bir telefona benzemediğini söyleyebiliriz. Bir oyun telefonu olmasına rağmen sadece 9.25 mm gövde kalınlığına ve 190 gram ağırlığa sahip. Oval bir tasarım kullanılan telefonda, daha rahat ve uzun bir oyun deneyimi sunulması planlamış. Cihazın arka yüzeyine baktığımızda ise bizi bambaşka bir tasarım karşılıyor. Arka yüzeyde cihaza değişik bir tasarım edası katan X işareti ve alt bölümde bulunan aydınlatmalı bir S logosu yer alıyor. Keskin ve girintili hatlara sahip olan cihazın yeşil hat çizgileri ise bu cihaza bambaşka bir detay katmış. Arka yüzeyin kesinlikle ben buradayım diyen tasarımını biz çok beğendik. Ayrıca arka kapak üzerinde bulunan X işareti sadece görsel bir detaydan ziyade anten işlevi de görerek oyun esnasında en iyi çekim performansı elde edilmek istenmiş. Tabii ki bu da online oyunlarda bizlere daha sağlıklı bir bağlantı sağlayarak kesintisiz bir oyun deneyimi sunacaktır.

Cihaz üzerindeki butonlara bakacak olursak ön yüzeye yerleştirilmiş hafif girintili bir yüzeye sahip parmak izi okuyucu bizi karşılıyor. Menü ve geri tuşlarının olduğu bölümde ise herhangi bir ışıklandırma bulunmuyor bu da dikkatimizi çeken detaylardan bir tanesi, Sağ tarafta ise güç butonu ve ses tuşları yer alırken sol tarafa konumlandırılmış ve hızlı bir şekilde oyun moduna sağlayan SHARK adı verilen bir buton bulunuyor.

Black shark 5.99” boyutuna ve 2160×1080 çözünürlüklü (Full HD) bir ekrana sahip. 18:9 en/boy oranına sahip cihazda IPS bir ekran kullanılmış. Ayrıca bu ekranın sahip olduğu en önemli özelliğin Pixelwork görüntü işleme çipi olduğunu belirtmek istiyorum. Donanım ile güçlendirilen ekran, oyunculara çok gerçekçi bir oyun deneyimi sunmayı planlıyor.


Black shark, akıllı telefon ekosisteminde en üst düzeyde oyun deneyimini sunacak özelliklere sahip. İşlemci tarafında Qualcomm tarafından geliştirilen , Snapdrogon 845 bu cihaza güç verirken. Adreno 630 grafik işlemci ile desteklenerek en zor oyunların bile altında çok rahat kalkabilecek üst düzey bir donanım bizi karşılıyor. 6 ve 8 GB RAM seçenekleri sunan Black shark depolama bölümünde ise ram seçimine göre 64 ve 128 GB seçeneklerine sahip, bizdeki model ise 8GB ram ve 128 GB depolama birimine sahip model.


Black Shark sunmuş olduğu üst düzey performanstan ödün vermemek için soğutma sistemini de gözardı etmeyerek bir ilke bu modelde yer vermiş. Black Shark’ta aşırı ısınan telefonlarda yaşanan performans kaybını önlemek adına sıvı soğutma sistemi kullanılmış. 20 kata kadar soğutma verimine sahip olan bu sistem, cihazın sıcaklığını 8 dereceye kadar düşürebiliyor.


Arka bölüme yerleştirilmiş 12 ve 20mp çözünürlüklü çift kameraya sahip olan cihaz. Ön bölüme yerleştirilen 20mp bir selfie kamera ile de iddialı görünüyor. Xiaomi Black Shark oyun deneyiminde ki iddiasını kamerada da göstermiş gibi duruyor.


Xiaomi bu telefonda stereo ses deneyimi sunmak için ahize ile birlikte alt bölüme yerleştirilmiş bir hoparlör kullanıyor. Bu modelin, incelemelerimizde deneyimlediğimiz en kaliteli sese sahip Xiaomi telefonlarından birisi olduğunu bu model için kesinlikle söyleyebiliriz.

Black Shark oyuncuların iletişimini de düşünmüş olacak ki bu modelde aktif gürültü önleme özelliğine sahip bir mikrofon kullanmış.


Black shark Uzun bir oyun deneyimi için Qualcomm’un Quick Charge 3.0 adını verdiği 18W hızlı şarj desteği ile donatılmış 4000 mAh büyüklüğünde bir batarya sahip bu da kağıt üzerindeki verilere göre bizlere 5 saatlik kesintisiz kullanım imkanı sunuyor.


Tüm bu özellikler JOY UI adı verilen yeni bir arayüz ile kullanıcıya ulaştırılıyor. Eğlence arayüzü olarak adlandırılan arayüz, klasik MIUI arayüzünden çokta uzak değil. Hatta bazı MIUI uygulamalarını bu modelde de görebiliyoruz.


Ayrıca Black Shark modeli, kendisini özel kılan bir oyun konsolu ile bizlere geliyor. Bluetooth üzerinden telefon ile bağlantı kuran konsol 340 mAh dahili pil ile telefonunuz bataryasını harcamıyor ve 30 saatlik bir kullanım ömrü sunuyor. Bu konsol ile ilgili eklemek istediğimiz bir detay ise telefon üzerinden kılıfınız olmadan konsolumuzu bağlayamıyoruz, konsolun ayarlanabilir bir genişliğe sahip olmaması bizden eksi bir not alıyor. Konsolumuzu telefonumuzun üst bölümüne takarak kullanabiliyoruz. Bu bölümde yer alan girintilere oturan konsol gayet sağlam ve telefonun bir parçasıymış gibi duruyor.


Shark butonu ile aktif edilen oyuncu arayüzünü açtığımızda karşımıza oyunlara hızlı erişim sağlayabileceğimiz bir bölüm bizi karşılıyor. Hemen sol üst köşede bulunan bir buton ile rahatsız etme modu açılarak oyun zevkinizin yarıda kesilmesi engellenmiş. Sağ bölümde ise oyun konsolunu bağlamamız ve bağlantıyı kesmemize yarayacak bir işlev bulunurken bu bölümün en sağında oynatma listesine ulaşarak yeni oyunlarımızı ana ekrana ekleyebiliyoruz. Burada dikkatimizi çeken menü ise istatistik menüsü oluyor.

Haftanın en çok oynanan oyunu ve oyunlara ne ortalama ne kadar zaman harcadığınızı gösteren bir istatitisk bizi karşılıyor. Biraz daha aşağı ilerlediğimizde haftalık olarak hangi oyuna ne kadar zaman harcadığımızı ve WİFİ yada Mobil ağ üzerinden kullanılmış olan veri istatistiğini görüyoruz. Menünün sonuna geldiğimizde ise hangi oyunu toplam ne kadar süre oynadığımızı bu bölümde görebiliyoruz.
Cihazımızda oyun modunu açtığımızda parmak izi okucuyunun bulunduğu bölüm devre dışı kalıyor ve yeni bir işlev kazanıyor. Parmağınızı bu bölümde aşağı doğru kaydırdığınız da üst bölümden açılan yeni bir menü görüyoruz. Bu bölümde en çok dikkatimizi çeken özellik ise; CPU ve GPU üzerinde oluşan yükleri anlık olarak görebiliyor olmamız. Gamepad üzerinde açma kapama düğmesi dışında toplam 3 düğme bulunuyor ve bu menüden bulunan Gamepad butonuna basarak hangi tuşun hangi işlevi yapmasını istediğimizi ekran üzerindeki kısayolları kaydırarak belirleyebiliyoruz.

Xiaomi Telefonlar

Blogdan Haberler