Akıllı telefon, power bank ve kulaklıklarıyla bilinmesine rağmen gerçek bir tüketici dostu elektronik şirketi olan Xiaomi bugün 10. yılını kutluyor. Bu içerikte Xiaomi hakkında az bilinen 10 gerçeği bir araya getiriyorum.
Kâr Marjımız %5’i Asla Geçmeyecek
Akıllı telefonlar, nesnelerin interneti ve Lifestyle ürünlerinde %5 net kâr marjını hiçbir zaman aşmayacaklarını belirten Xiaomi, aşması halinde ise fazladan aldıkları ücretleri tüketicilere iade etmenin bir yolunu bulacaklarını dile getirdi.
Xiaomi, bir alan adı satın almak için 3.6 milyon dolar harcadı
Xiaomi, 2014 yılında “xiaomi.com” olan resmi internet sayfasını “mi.com” olarak değiştirmek için tam 3.6 milyon dolar alan adı ücreti ödedi. Çin bölgesi dışındaki kullanıcıların Xiaomi ismini telaffuz etmesinin zor olduğunu düşünen şirket, global ismini genelde Mi olarak kullanıyor.
Xiaomi’nin milyonlarca ürün satarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi
2015 yılında Xiaomi, 24 saat içerisinde tek bir platformda yapılan en yüksek satış rakamına ulaşarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başardı. 11.11 indirimleri kapsamında 24 saatte 2.112.010 adet cihaz satışı yapan Çinli teknoloji devi bir rekora imza attı.
2014 yılında Xiaomi telefonlarında casus yazılım bulundu
Xiaomi’nin 2014 yılında piyasaya sürdüğü Redmi Note ve Redmi 1S modellerinde casus yazılıma rastlanmıştı. Çin, Hong Kong ve Tayvan’da aktifleştirilen cihazlarda görülen yazılım, daha sonra Xiaomi telefonlarından temizlendi. Şirketin güvenlik konusundaki itibarı bugünlerde eskisinden çok daha iyi konumda.
Xiaomi herkese hitap eden telefonlar üretiyor
Xiaomi bir çok seride telefon üretiyor ve her seri başka bir kitleye hitap ediyor. Örneğin, Mi serisi yüksek donanım ve fiyata sahipken, Redmi A serisi çok daha düşük bir donanıma ve daha ucuz bir fiyata sahiptir. Ayrıca pil, oyun ve kamera gibi serileride vardır.
Xiaomi’nin ürün gamında garip ürünler de var
Birçok kişi Xiaomi markasını akıllı telefonlar, kulaklıklar ve Powerbank aracılığıyla tanıyor. Bunlara ek olarak akıllı ampuller, akıllı robot süpürgeleri ve pirinç ocakları, seyahat yastıkları, valizler, yataklar ve tükenmez kalemler gibi garip ürünler de var.
Çin’in Apple’ı
Xiaomi, birçok kişi tarafından Çin’in Apple’ı olarak nitelendiriliyor. Apple’ın ABD’deki hakimiyetine benzer bir hakimiyeti Çin’de süren Xiaomi; ürün ve mağaza tasarımlarıyla da Apple’a benzer bir çizgi izliyor.
Küçük Pirinç
Küçük anlamına gelen “Xiao” ve pirinç anlamına gelen “mi” kelimelerinin birleşiminden oluşan Xiaomi, anlam olarak da şirketin “En tepeyi hedeflemeden önce küçük şeylerden başla” şeklindeki hedefini ortaya koyuyor.
Xiaomi dünyanın en büyük 3. cep telefonu üreticisi oldu
Xiaomi, Şubat 2020’de Huawei’yi ilk kez yenerek en iyi akıllı telefon üreticilerinin üçüncü sıralarına girmeyi başardı. Ancak, Xiaomi küçük bir farkla 3. oldu. Xiaomi ve Huawei arasındaki teslimat sadece 500.000 farklı. Xiaomi bu dönemde 6 milyon teslimat yaparken, Huawei 5.5 milyon teslimat yaptı ve yerini Xiaomi aldı.
Xiaomi logosunun bir çok anlamı var
Basit bir Mi yazısı gibi görünen logo, birçok kişi tarafından Mission Impossible’ın kısaltması olarak da görülüyor ancak buna ek olarak bir anlamı daha var. Logoyu ters çevirdiğinizde ortaya çıkan Çince karakter (心), kalp anlamına geliyor. Bu da Xiaomi’nin kullanıcılarına olan sevgisinin bir göstergesi olarak görülebilir