Xiaomi Yetkili Hesap Nedir?

 

Xiaomi Yetkili Hesap Nedir sorusunu açıklamadan önce pek çoğumuzun aşına olduğu fastboot nedir, EDL modu nedir açıklamamız gerekir.

Fastboot, özellikle Android cihazlarda kullanılan bir iletişim protokolüdür. Android cihazlarda bir bilgisayardan bağlantı kurularak dosya sistemini değiştirmek amacı ile kullanılır. Basitçe söylemek gerekirse telefonu açmadan cihazı fastboota alabilir ve cihazda yüklü olan sistemi değiştirebilirsiniz. Buna ek olarak Android cihazlarda bir de EDL (Emergency Download Mode) bulunur. Cihaz hiç açılmadığında, fastboot moduna dahi girmediğinde cihaz EDL moduna alınarak yükleme yapılır.

2018 öncesinde Xiaomi cihazlarda rom yüklemek için cihazı “fastboot” moduna alıp “mi flash” aracı ile yazılım yüklenmesi yeterli oluyordu. Eğer cihaz hiç açılmıyorsa ve fastboot moduna da geçmiyorsa anakart üzerinde kısa devre yaparak cihazı EDL moduna alıp yazılım yükleyebiliyorduk. Hatta bazen arızalanan cihazlar kendileri de EDL moda düşebiliyor ve açılmayabiliyorlardı. Fakat 2018 sonrasında Xiaomi öncelikle fastboot üzerinden işlem yapılmasını kısıtlamak amacı ile cihazlarına “bootloader kilidi” ekledi. Yani günümüzde fastboot üzerinden işlem yapabilmek için cihazlarımızdaki bootloader kilidini kaldırmamız gerekli. Bootloader kilidi açmak için ise her kullanıcının Xiaomi’den onay alması zorunlu. Bootloader kilidi açılırken “Mi Unlock” aracına öncelikle onaylanmış bir hesap ile giriş yapılması ve ondan sonra kilidin açılması, sonrasında ise Mi Flash aracı ile yazılım yüklenmesi lazım. Yani Xiaomi Fastboot üzerinden işlem yapılmasını kendi kontrolünde tutuyor. EDL modu kontrol altına almak ve/veya engellemek için devreye aldığı önlem ise bu yazımızın da konusu olan “yetkili hesap”

Esasında “yetkili hesap” dediğimiz şey bizlerin yani son kullanıcıların üretmiş olduğu bir isim. Resmi olarak yetkili hesap denilen bir şey yok. Biraz önce bahsetmiş olduğumuz üzere fastboot üzerinden yazılım yüklenirken yapılan işlemlerin aynısı EDL modunda da yapılıyor ama tek bir farkla… Xiaomi hiç bir kullanıcısına EDL üzerinden işlem yapılabilmesi için gereken onayı vermiyor. Bu onay sadece resmi Xiaomi servislerinde ve bu servislerde çalışan teknikerlerin servislerde kullandıkları hesaplarda var. Servise onarım için gönderilen cihazlar EDL moduna alınıyor ve Android hiç başlatılmadan yazılım yükleniyor.

2018 yılının son çeyreğinde Mi8 cihazlarla beraber EDL moddan bizler -yani standart kullanıcılar- artık işlem yapamamaya başladık. EDL ile rom yüklemek istediğimizde hesabın işlem yetkisi olmadığını belirten bir uyarı ile karşılaştık. O dönem Türkiye’deki Xiaomi yetkili servislerinde dahi onay bulunmuyordu. Kardeşi Çin’de Xiaomi servisinde çalışan yabancı uyruklu bir arkadaşımız ise kardeşinin hesabı ile giriş yaptığında yetkisi olduğuna dair bir onay mesajı gördü ve EDL üzerinden rom yüklemeyi başardı. (ilgili konu) Kendisi de bağımsız bir teknisyen olan bu arkadaşımız kardeşinin hesabı ile işlem yapmaya ve yaptığı onarımlardan ücret almaya başladı. Bir kaç gün içerisinde başka teknisyenler de Xiaomi servisinde çalışan kişilerden bu hesapları “kiralayarak” işlem yapmaya ve cihazları onarmaya başladılar. O tarihten sonra da bu hesaplara “yetkili hesap” denmeye başlandı.

Günümüzde ise protokoller değişse de mantık aynı. Cihazınız açılmıyorsa ve cihazın bootloader kilidini açamıyorsanız cihazı EDL moda alarak işlem yapmanız gerekli ve EDL modda işlem yapabilmek için “yetkili hesaba” ihtiyacınız var. Bu onaylı hesaplar artık ülkemizdeki yetkili servislerde de var. Yani cihazı servise götürdüğünüzde cihazın onarımını yapacaklardır. Ancak cihaz garanti dışı ise servis işlem yapmaz. Bu durumda yetkili hesaba erişimi olan bağımsız çalışan teknikerlerden destek almamız gerekli ve bu teknikerler de yetkili hesabı resmi servislerden satın alıyorlar veya kiralıyorlar.

Bildiğim kadarı ile dünyanın hiç bir yerindeki hiç bir yetkili servis çalışanı hesabını ücretsiz kullandırmıyor çünkü bu durum dünya üzerinde bulunan tüm Xiaomi cihazlar için geçerli ve çok büyük bir pazar haline geldi. Pek çok servis çalışanı hesabını kiralamayı “prim” veya “ek gelir” gibi görüyor.

Bu nedenle de maalesef ki yetkili hesap yardımı ile onarılması gereken bir cihazınız varsa sizin de yetkili hesap kiralamanız veya yetkili hesaba erişimi olan bir teknisyenden destek almanız gerekli… Daha açıkça söylemek gerekirse ücretsiz bir şekilde de çözebileceğimiz sorunlar için Xiaomi’nin mantıksız politikaları sonucunda ücret ödememiz gerekiyor.

Xiaomi Telefonlar

Blogdan Haberler